RAZKRITJE RABE PIŠKOTKOV

Spletna stran za svoje nemoteno delovanje uporablja t.i. piškotke (cookies). To so datoteke, ki se odlagajo na napravi uporabnika, s katero ta dostopa do spletnega portala. Z njimi se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral.

PRAVNA PODLAGA

Podlaga za obvestilo je Zakon o elektronskih komunikacijah. Zakon določa pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

KAJ SPLOH SO PIŠKOTKI?

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest (poleg spletnih mestu tudi e-poštna sporočila, spletne storitve, oglaševanje in interaktivne aplikacije) naloži v naprave uporabnikov (računalnik, mobilna naprava in podobno), ko ti obiščejo določeno spletno mesto in običajno vsebujejo:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek;
  • življenjsko dobo piškotka;
  • vrednost- navadno naključno generirano edinstveno število.

Ob vsakem ponovnem obisku bo spletno mesto pridobilo podatek o naloženem piškotku in prepoznalo napravo uporabnika.
Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, če pa spletnemu mestu uporabniki te podatke posredujejo sami, na primer z registracijo, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku. Če strežnik prebere piškotek skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek.

ZAKAJ SO PIŠKOTKI POTREBNI?

Piškotki omogočajo delovanje spletnih mest in so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev, ki izboljšujejo uporabnikovo izkušnjo.

ZAKAJ SPLETNA MESTA UPORABLJAJO PIŠKOTKE?

Spletna mesta delujejo optimalno, kadar so piškotki omogočeni. Piškotke uporablja večina spletnih mest za različne namene:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletnega mesta obiskovalcem prilagodijo prikaz vsebine glede na pretekle obiske;
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave;
  • za prepoznavanje uporabnikove naprave (računalnik, tablica, mobilna naprava), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine uporabnikovi napravi;
  • za zbiranje raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določenega spletnega mesta;
  • za spremljanje obiska, kar omogoča odkrivanje in odpravljanje napak, preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih mest;
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. razne oblike e-poslovanja …).

KATERE PIŠKOTKE UPORABLJA TA SPLTENA STRAN

Seznam piškotkov na naši spletni strani

IME PIŠKOTKA TRAJANJE OPIS
_utma 2 leti Google Analytics – zabeleži razlikovanje med uporabniki in sejami
_utmz 6 mesecev Google Analytics – določa vir prometa ali oglaševalsko akcijo
_utmb 30 minut Google Analytics – zabeležinovo sejo ali novega uporabnika
_utmv 30 minut Google Analytics – določa vir prometa ali oglaševalsko akcijo
_utmc Trajanje seje Google Analytics – zabeleži čas trajanja obiska
d5d62940f454979c965046f787232a51 Trajanje seje Identifikator seje uporabnika
cebed48ce07c01e7fba6831ee8925b5f Trajanje seje Identifikator seje uporabnika
cc_cookie_accept 1 leto Zapomni si izbiro glede uporabnikove dovolitve uporabe piškotkov

Piškotki, ki jih uporabljamo na naši spletni strani, ne zbirajo vaših osebnih podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati in ne morejo poškodovati vašega računalnika, tablice ali mobilnega telefona. Piškotki omogočajo delovanje našega spletnega mesta in nam pomagajo razumeti, katere informacije so najkoristnejše za obiskovalce.