Okrogla miza o regulativi

  Dsc 0231CTGCT je 29. maja organiziral prvo okroglo mizo z naslovom: ATMP regulativa. Glavni povzetek zelo uspešne seje je bil, da velik potencial slovenskega ekosistema zahteva voljo do sodelovanja in ustvarjanja novih priložnosti skozi partnerstva.

  Panelisti so bili dr. Suzana Vidic iz JAZMP, agencije RS za zdravila, dr. Damjan Osredkar, klinik iz UKC Ljubljana Pediatrična klinika, ki se ukvarja z zdravljenjem redkih bolezni pri otrocih, dr. Trudy Straetemans iz UKC Utrech kot strokovnjakinja za ATMP, ki trenutno vodi klinično preskušanje terapij CAR-T, dr. Leila Amini iz Berlinskega centra za napredne terapije pri Charité Berlin in dr. Tanja Španić, predstavnica pacientov iz Europa Donne. Dogodek je moderiral Gregor Cuzak iz CTGCT na Kemijskem inštitutu.

  Dogodka se je udeležilo več kot 30 udeležencev v stekleni mansardni dvorani Kemijskega inštituta in ostali udeleženci na spletu https://video.sta.si/video/5819#27419, kjer je videoposnetek na voljo. Udeleženci so prihajali iz različnih delov ekosistema, vključno z raziskovalci, biotehnološkimi podjetji, industrijo in pacienti. Med temi udeleženci je bilo veliko takih, ki so bili vodilni na svojih področjih dela, tako da je bilo na srečanju očitno, da je bila dvorana zares napolnjena z vrhunskimi slovenskimi strokovnjaki in talenti.

  Kako preiti od potenciala do realizacije tega potenciala, je bilo očitno vprašanje. Če se vrnemo k regulativi, je bila dobra novica za udeležence, da so regulatorji, vključno z Ministrstvom za zdravje, JAZMP in kliničnimi strokovnjaki, že začeli obravnavati nekatere potrebe v slovenskem regulativnem okviru, da bi omogočili boljšo medicinsko translacijo od raziskovalnega laboratorija do bolnišnične postelje.

  Vodilna zamisel o tem, kaj je treba doseči v regulativnem procesu, je par dveh križajočih se lijakov, od katerih se eden sčasoma širi, drugi pa oži. Jeralaurlep Prvi predstavlja naraščajočo količino vpletenih virov, denarja in ljudi, drugi pa regulativni proces, ki postaja bolj zahteven in ozko definiran, ko se približujete registraciji na trgu na translacijski poti. Ta tema je izšla iz pripravljalnih pogovorov z udeleženci in je bila vizualno predstavljena tako v uvodu kot tudi v scenografiji prostora s postavitvijo traku za prepoved vstopa v obliki dveh prekrižanih lijakov na stropu.

  Panelisti so obravnavali glavne izzive, ki jih prinaša uredba, in podali pomembne prispevke iz tujine v obliki izkušenj, primerov in mnenj. Najpomembnejše spoznanje je bilo, da mora poleg jasne ureditve pomembno vlogo odigrati tudi usposabljanje ter izmenjava znanja in izkušenj. Okrogle mize, kot je ta, so zato zelo dobrodošle, udeležujejo pa se jih skoraj vsi ključni strokovnjaki.

  V zaključnem delu dogodka so bili udeleženci povabljeni, da na paneliste naslovijo svoja vprašanja in komentarje. Panel se je končal po 90 minutah, vendar so se pogovori med udeleženci nadaljevali ob prigrizkih in pijači.

  Fotografije z dogodka najdete na: https://photos.app.goo.gl/Rpn2eyFCAAXmggqi9

  Naslednja okrogla miza CTGCT bo 27. novembra in bo osredotočena na temo kliničnih raziskav. Eden od ciljev bo pritegniti več klinikov k panelni razpravi in ​v ​občinstvu.

  Fotografije: Andrej Perdih